Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Προφητείες Πατροκοσμά


Σε αυτή την ανάρτηση θα δούμε μια ανέκδοτη προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μέσα από το περιοδικό "Άγιος Κοσμάς ο Αιτω- λός" που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλο- ακαρνανίας, τεύχ. 14 του 2010.

Η προφητεία αυτή φωτογραφίζει επιτυχώς την εποχή μας, τα τελευταία συμβάντα και την φορολογική επέμβαση των ξένων στη χώρα μας…Αμυδρή ελπίδα δίνει η παρακάτω προφητεία του Αγίου Κοσμά: "Θα ξεκινήσουν να’ρθουν για να εισπράξουν τους φόρους. Δεν θα προφθάσουν όμως, γιατί θα γίνει πόλεμος...» (εννοώντας προφανώς τον Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο στα στενά του Βοσπόρου και στην Κωνσταντινούπολη...)

Είναι όμως αυτό, ή "έτερον προσδοκώμεν";


Οι προφητείες του Αγίου Κοσμά, ήταν αυτό που έκανε τον σκλαβωμένο Έλληνα του ΙΗ΄ αιώνα να αναθεωρήσει τη μοιρολατρική κατάσταση στην οποία τον είχε ρίξει η σκλαβιά των τριών αιώνων.

Ο Άγιος Κοσμάς καλλιέργησε το δυνατόν της απελευθερώσεως. Μάλιστα για την απελευθέρωσή τους, τους φύτευε διάφορες μελλοντικές καταστάσεις. Τους προφήτευε για το ποθούμενον. Και τι άλλο γλυκύτερον μπορούσαν να επιθυμούν από το να φάνε το γλυκό ψωμί της ελευθερίας;

Έτσι άρχισε να κινείται το ενδιαφέρον και η επιθυμία για «το ποθούμενον» γράφει η Οσιολογιωτάτη μοναχή Ευθυμία, Καθηγουμένη της Ι. Μονής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο βιβλίο της «Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μέσα στην Ιστορία».

Εδώ, δεν θα σημειώσομε κάποια από τις γνωστές προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Εθναποστόλου και Ιεραποστόλου, αλλά θα φέρουμε στο φώς, μια ανέκδοτη προφητεία που αφορά και μέλλοντα και παρόντα...

Από χρόνια είχα ακούσει από γέροντες, ότι ο Άγιος Κοσμάς και για τον τόπο μας είχε ειπεί προφητείες. Πολλές φορές άκουσα να λένε παππούδες και γιαγιάδες, ότι ο Άγιος Κοσμάς είπε: " Οι Τουρκοι θα ξανάρθουν μέχρι το Ντουγρί !... "Επειδή όμως τοποθεσίες με το όνομα «Ντουγρί» υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Πατρίδος μας, δεν έδωσα και τόση σημασία...

Τελευταίως όμως, όταν ο π. Κωνσταντίνος Γιολδάσης υπηρετούσε ως διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν της Ζωοδόχου Πηγής, Αγρινίου, σε μια συζήτηση, μου απεκάλυψε, ότι πρόκειται για το Ντουγρί Τριχωνίδος.

Άρχισα να ερωτώ. Επισκέφθηκα γέροντες της περιοχής μας και δή της ορεινής Τριχωνίδος, και άκουσα, σχεδόν τα ίδια, με αυτά που μου διηγήθηκε ο κ. Μιχαήλ Γιολδάσης, κάτοικος Αγίας Βαρβάρας.

Ο κ. Μιχαήλ Γιολδάσης επί λέξει είπε: "Όταν ήμουν στο δημοτικό Σχολείο η γιαγιά μου και ο παππούς μου, μου μιλούσαν για τον «Άγιο Παπουλάκη» που πέρασε και από το χωριό μας. Ο Παντελής Καρόπουλος, ή Ζάρας, μας διηγείτο γεγονότα και λόγια του «Αγίου Παπουλάκη» που κι εκείνος τα ήκουσε από τον παππού του, που ήταν αυτήκοος μάρτυς των λόγων του Αγίου Κοσμά, νέος τότε.

Έλεγε λοιπόν ότι: Κάποτε κατεβαίνοντας από το χωριό του, Μέγα Δένδρο, ο Άγιος Κοσμάς έφθασε στην Παραβόλα. Διψασμένος, ζήτησε από τους κατοίκους της Παραβόλας λίγο νερό να ξεδιψάσει...

Οι Παραβολιώτες όμως δεν του έδωσαν νερό από εκείνο που έπιναν, αλλά νερό από μία στέρνα... Ό Άγιος δεν το γεύτηκε και είπε: «Νερό να μην έχετε. Στα πόδια σας είναι το νερό. Στα πόδια σας είναι το νερό, κι εσείς δεν θα ’χετε δικό σας νερό.» Κοίταξε κατά τη λίμνη και τα βουνά ο Παπουλάκης και είπε: «Νερό, Νερό...»

(Πράγματι η Παραβόλα, μέχρι πρότινος δέν είχε νερό... Ο νυν Δήμαρχος κ. Βασίλειος Καπέρδας, ύστερα από κάποιο τρανταχτό γεγονός, προέβη σε γεώτρηση στην Παραβόλα και βρήκε ολόκληρο «Ποτάμι» νερό. Όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε άριστη κατάσταση και ποιότητα. Από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο Κοσμά, έκτισε εκκλησάκι εις το Όνομα τον Αγίου. Πόσο φωτισμένη και όντως αληθινή υπήρξε η προφητεία τον Αγίου μας: «Κάτω από τα πόδια σας είναι ποτάμι νερό»!)

Έφυγε διψασμένος και προχώρησε και έφθασε στην Ντέμη, το σημερινό χωριό Καινούριο. Κάθισε κάτω από ένα Πλάτανο μεγάλο. Οι κάτοικοι του προσέφεραν νερό. Κάλεσε τότε τους Έλληνες του χωριού να έλθουν να τους μιλήσει... Όμως, ήλθαν λίγοι... Απορημένος τους ρώτησε:

- Γιατί δεν έρχονται και οι άλλοι; Και του απάντησαν:

- Άγιε Παπουλάκη φοβούνται μήπως ο Ντέμ, ή Άντέμ αγάς, που είναι εδώ, όταν μας δει μαζεμένους θα μας κόψει (τα κεφάλια)...

Τοτε ο Άγιος Κοσμάς τους βεβαίωσε, ότι ο Ντέμ αγάς έφυγε απ' εδώ και βρίσκεται στο Ζαπάντι. Και πρόσθεσε ο Άγιος:

- Θα ξανάρθουν οι Τούρκοι...


Οι δύο χώρες...

Εν τω μεταξύ συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και ο Άγιος Κοσμάς τους μίλησε και τους δίδαξε... Όταν τελείωσε το Θείο λόγο του, οι κάτοικοι τον ερώτησαν.

- Πότε, άγιε Παπουλάκη, θα ’ρθουν οι Τούρκοι εδώ;

Κι εκείνος απάντησε, βάζοντας μία εικόνα της Παναγίας μέσα στην κουφάλα του Πλατάνου.

- «Όταν θα ξεραθεί αυτος ο Πλάτανος και θα σμίξουν οι δυο χώρες, τότε οι Τούρκοι θα ’ρθουν ατουφέκιστοι και θα πιουν καφέ στο Ντουγρί».

- Και πότε, Άγιε του Θεού, θα σμίξουν οι δυο χώρες, και ποιές είναι αυτές;

- «Σας είπα ότι, όταν ξεραθεί και κοπεί ο πλάτανος και σμίξουν οι δυο χώρες. Οι δυο χώρες είναι το Βραχώρι και ο τόπος που πατάμε τώρα (η Ντέμη). Τότε θα σας βάλουν μεγάλους φόρους οι Ευρωπαίοι. Θα βάλουν φόρους και στα παράθυρα και στα χωράφια. Θα ξεκινήσουν να ’ρθουν για να εισπράξουν τους φόρους. Δεν θα προφθάσουν όμως, γιατί θα γίνει πόλεμος...».

Εδώ και αρκετά χρόνια το 1974, ο πλάτανος ξεράθηκε... Οι κάτοικοι του Καινούριου (Ντέμη), καλύπτοντας το ρέμα, στην όχθη του οποίου ήταν ο πλάτανος, έκοψαν τις ρίζες του δένδρου και έριξαν τσιμέντα. Φυσικό ήταν, ο πλάτανος να ξεραθεί, οπότε τον έκοψαν...

Δίπλα ακριβώς από τον πλάτανο και το ρέμα, κάποιος κάτοικος του χωριού επονομαζόμενος Τασούλης, ανήγειρε το σπίτι του και στο ισόγειο άνοιξε καφενείο. Όταν έκλεινε αργά το βράδυ το καφενείο, για να ανέβει στο σπίτι του, έβλεπε μία σκιά να περιφέρεται, στον τόπο εκείνο. Κατ' αρχάς φοβήθηκε...

Όταν του είπαν, ότι εδώ ο Άγιος Κοσμάς στάθηκε και ομίλησε, συγκινημένος και εκδηλώνοντας την ευλάβεια του προς τον Άγιο, έκτισε ένα εικόνισμα, ή Προσκυνητάρι και έβαλε μέσα την εικόνα του Αγίου Κοσμά. Από τότε δεν είδε ξανά την σκιά!!! Σήμερα το καφενείο το έχουν τα παιδιά του.

Το δεύτερο «σημείο» το όποιο έδωσε ο Άγιος Κοσμάς είναι: «Όταν θα ενωθούν οι δυο χώρες, Βραχώρι και Ντέμη...». Ήδη με το σχέδιο «Καλλικράτης», το Αγρίνιο και το Καινούριο (Ντέμη) γίνονται ένας δήμος. «Οι δύο χώρες, ενώνονται»!!!

Άλλοι γέροντες προσθέτουν στην ανωτέρω προφητεία του Αγίου Κοσμά και τούτα τα λόγια του: «Αυτά θα γίνουν όταν θα είναι τα τέσσαρα 7 , τα 3 Κ, και ένα Π». Την πλήρη ερμηνεία των λόγων του Μεγάλου Αγίου μας, μόνο ο Κύριος γνωρίζει και ο χρόνος θα επιβεβαιώσει.

Προσθέτουν ακόμη οι Γέροντες, ότι ο Άγιος Κοσμάς είχε μαζί του τρία πράγματα: Ένα σκαμνακι, στο όποιο ανέβαινε να ομιλήσει, ένα σακούλι (που είχε μέσα βιβλία), και έναν Σταυρό, τον οποίο έστηνε και κάτω από τη σκιά του ομιλούσε... Τα προφητικά λόγια του Αγίου είναι φοβερά και συγκλονιστικά! Το δικό μας χρέος είναι να ετοιμαζόμαστε, διότι «ο καιρός συνεσταλμένος εστί» και «αι ημέραι πονηραί εισί...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου