Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Οι εκ Ρώμης Άγιοι Ανάργυροι


Στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθούμε στους Αγίους και θαυματουργούς Αναργύρους, τους εκ Ρώμης, των οποίων τη μνήμη η Εκκλησία μας τιμά την 1η Ιουλίου.

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο που ζητούσαν ήταν η πίστη στον Χριστό.


Κάποιοι όμως καλοθελητές, διέβαλαν τους Αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι τις θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν, τα έκαναν με μαγικές τέχνες.

Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι, επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί των ιδίων στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιόν του. Ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό, αλλά εκείνοι, όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι, αφού προσευχήθηκαν θερμά στον Χριστό, επανέφεραν στη θέση του το πρόσωπο του αυτοκράτορα.

Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ' αυτό που συνέβη, ενώ ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Το τέλος τους όμως έμμελλε να έρθει από τον ίδιο τον δάσκαλό τους, ο οποίος κυριευόμενος από μεγάλο φθόνο που οι άλλοτε μαθητές του είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη, θέλησε να τους θανατώσει. Έτσι λοιπόν, αφού τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα, εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τελικά τους θανάτωσε.

Ἀπολυτίκιον Ἁγίων Ἀναργύρων - Ἦχος πλ. δ’.

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,
δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου